plen
FORUM
[Kategorie][Tematy][Statystyka][Zaloguj się]na dół>> 
Przepisy świąteczne
magda_admin, 2007-12-12 14:42:22
Zapraszam do tworzenia świątecznego klimatu! Boże Narodzenie tuż tuż... Zaczynam po toruńsku od pierników.   Doskonale je znam, bo od lat częstuje nas nimi przed Świętami w pracy nasza koleżanka   Zapewniam, że są pyszne!


Pierniki Pani Ani

½ kg miodu naturalnego
2 szklanki cukru
25 dag masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaski łyżeczki sody
½ szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika

Miód, cukier i tłuszcz podgrzać na małym ogniu prawie do wrzenia.
Odstawić do wystygnięcia (balkon wskazany).
Gdy to ww będzie letnie dodawać powoli (ciągle wyrabiając) sypkie produkty (mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól, przyprawy korzenne, jajka też).
Ciasto starannie wyrobić i pozostawić w chłodnym miejscu (nawet 3-4 tygodnie).
Wałkować dość cienki placek ok. ½ cm grubości i wykrawać foremkami.
Piec w temp. 180 stopni – 30 minut
Dekorować dowolnie- bakalie, polewy


Pozdrawiam,
Admin
beretka, 2007-12-12 14:49:45
Spróbuję obowiązkowo.
Dziękuję za inspirację.

Pozdrawiam!

beretka
rajca123, 2007-12-12 16:21:49
Dobry pomysł Ja chyba również spróbuję. Pozdrawiam wszystkich milośników pierników.  
marta, 2007-12-13 11:49:08
Polecam stronę: www.kuradomowa.com   )))

Pozdrawiam i życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia   )) oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku   ))  
mariolka, 2007-12-13 12:18:42
No to idźmy dalej bo będzie za słodko

Uszka do barszczu

Ciasto:
1 kg mąki
1 jajko
Farsz:
100 g suszonych grzybów
300 g cebuli
bułka tarta
1 łyżka masła
sól
pieprz


Grzyby umyć. Zalać niewielką ilością osolonej wody. Gotować ok. 25 minut pod przykryciem. Odcedzić. Posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Razem z grzybami podsmażyć na maśle, posypując tartą bułką, by uzyskać spoistą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki, wody i jajka zagnieść ciasto. Rozwałkować je dość cienko, wykrawać małe kółka. Na środek każdego nakładać farsz, zlepiać jak na pierogi po czym zlepić 2 przeciwległe rogi. Wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i ostudzić, Podawać z barszczem.

Pozdrawiam wszystkie Panie bibliotekarki!
angelina, 2007-12-13 12:34:49
Bydgoskie śledziki  :-)

Śledziki pyszności. Do zrobienia łatwiejsze od barszczu  ;-).

Składniki
5-6 płatów śledziowych (matiasów)
5 ząbków czosnku
1 mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
tylko tyle, drogie Panie  :-)

Płaty śledziowe wymoczyć w mleku (kilka godzin), ale tylko jeśli będą za słone. Po wysuszeniu pokroić na kawałki szerokości 3 cm. Włożyć do naczynia, w którym będą 'dojrzewać'. Śledziki poprzekładać wyciśniętym lub pokrojonym w kosteczkę czosnkiem. Całość polać jogurtem wymieszanym z majonezem. Najlepsze do jedzenia na następny dzień, albo i później. Na Wigilię idealnie jest przygotować je poprzedniego dnia rano. Polecam! Delicje!
I żeby mi tu nikt nie mówił, że chcę otruć połowę Torunia  ;-)
angelina, 2007-12-13 12:49:52
I ja wszystkim życzę Wesołych Świąt  :-))). I smacznego bydgoskiego śledzika  ;-)
magda_admin, 2009-11-27 10:49:05
Zima za pasem, jeść się chce, święta niedługo. Wszystko to sprawia, że pora pomyśleć o łatwych i nie męczących rarytasach na świąteczny stół i ponury zimowy wieczór. Smacznego!

Ciasto wiewiórka

Składniki

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3 duże, kwaśne jabłka

Sposób przyrządzenia

1. Jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, sodą i proszkiem, dodać olej.
2. jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do ciasta dodać jabłka i orzechy. Przełożyć do formy natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Piec w 200 stopniach 30 min.

Pozdrawiam,
Admin  
jarek13, 2011-08-07 10:20:10
To trzeba będzie to w try miga wypróbować.  ;-)





-------------------------------
http://www.kolonie-letnie-obozy.eu
[Kategorie][Tematy][Statystyka][Zaloguj się]do góry>> 
Wyszukiwarka:
  fraza:     wśród wpisów:      
 w polu:
   autor   tytuł wpisu   treść  
UWAGA: Redakcja nie odpowiada za treść wygłaszanych opinii.
Zastrzegamy sobie prawo do usuwania wpisów bez podania przyczyny

LEGENDA:
Wpisy mogą robić tylko zalogowani
Dyskusja zakończona
katalogi PROLIB
Moodle ibuk
Dostępne publikacje
katalogi PROMAX Bazy danych
BIP
elektroniczna biblioteka pedagogiczna
Organem prowadzącym dla Biblioteki Pedagogicznej im. gen. bryg. prof. Elżbiety Zawackiej jest Samorząd Województwa
Kujawsko-Pomorskiego
ostatnia aktualizacja:
2017-11-15 09:27:23

Biblioteka Pedagogiczna im. gen. bryg. prof. Elżbiety Zawackiej w Toruniu
 ul. Dąbrowskiego 4, 87-100 Toruń
Tel/fax: 056 6539756 email: biblioteka@bptorun.edu.pl
Godziny otwarcia od poniedziałku do piątku 10:00 - 19:00, soboty: 10:00 - 15:00

 

Projektowanie stron Toruń