plen
FORUM
[Kategorie][Tematy][Statystyka][Zaloguj się]na dół>> 
Przepisy świąteczne
magda_admin, 2007-12-12 14:42:22
Zapraszam do tworzenia świątecznego klimatu! Boże Narodzenie tuż tuż... Zaczynam po toruńsku od pierników.   Doskonale je znam, bo od lat częstuje nas nimi przed Świętami w pracy nasza koleżanka   Zapewniam, że są pyszne!


Pierniki Pani Ani

½ kg miodu naturalnego
2 szklanki cukru
25 dag masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaski łyżeczki sody
½ szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika

Miód, cukier i tłuszcz podgrzać na małym ogniu prawie do wrzenia.
Odstawić do wystygnięcia (balkon wskazany).
Gdy to ww będzie letnie dodawać powoli (ciągle wyrabiając) sypkie produkty (mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól, przyprawy korzenne, jajka też).
Ciasto starannie wyrobić i pozostawić w chłodnym miejscu (nawet 3-4 tygodnie).
Wałkować dość cienki placek ok. ½ cm grubości i wykrawać foremkami.
Piec w temp. 180 stopni – 30 minut
Dekorować dowolnie- bakalie, polewy


Pozdrawiam,
Admin
beretka, 2007-12-12 14:49:45
Spróbuję obowiązkowo.
Dziękuję za inspirację.

Pozdrawiam!

beretka
rajca123, 2007-12-12 16:21:49
Dobry pomysł Ja chyba również spróbuję. Pozdrawiam wszystkich milośników pierników.  
marta, 2007-12-13 11:49:08
Polecam stronę: www.kuradomowa.com   )))

Pozdrawiam i życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia   )) oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku   ))  
mariolka, 2007-12-13 12:18:42
No to idźmy dalej bo będzie za słodko

Uszka do barszczu

Ciasto:
1 kg mąki
1 jajko
Farsz:
100 g suszonych grzybów
300 g cebuli
bułka tarta
1 łyżka masła
sól
pieprz


Grzyby umyć. Zalać niewielką ilością osolonej wody. Gotować ok. 25 minut pod przykryciem. Odcedzić. Posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Razem z grzybami podsmażyć na maśle, posypując tartą bułką, by uzyskać spoistą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki, wody i jajka zagnieść ciasto. Rozwałkować je dość cienko, wykrawać małe kółka. Na środek każdego nakładać farsz, zlepiać jak na pierogi po czym zlepić 2 przeciwległe rogi. Wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i ostudzić, Podawać z barszczem.

Pozdrawiam wszystkie Panie bibliotekarki!
angelina, 2007-12-13 12:34:49
Bydgoskie śledziki  :-)

Śledziki pyszności. Do zrobienia łatwiejsze od barszczu  ;-).

Składniki
5-6 płatów śledziowych (matiasów)
5 ząbków czosnku
1 mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
tylko tyle, drogie Panie  :-)

Płaty śledziowe wymoczyć w mleku (kilka godzin), ale tylko jeśli będą za słone. Po wysuszeniu pokroić na kawałki szerokości 3 cm. Włożyć do naczynia, w którym będą 'dojrzewać'. Śledziki poprzekładać wyciśniętym lub pokrojonym w kosteczkę czosnkiem. Całość polać jogurtem wymieszanym z majonezem. Najlepsze do jedzenia na następny dzień, albo i później. Na Wigilię idealnie jest przygotować je poprzedniego dnia rano. Polecam! Delicje!
I żeby mi tu nikt nie mówił, że chcę otruć połowę Torunia  ;-)
angelina, 2007-12-13 12:49:52
I ja wszystkim życzę Wesołych Świąt  :-))). I smacznego bydgoskiego śledzika  ;-)
magda_admin, 2009-11-27 10:49:05
Zima za pasem, jeść się chce, święta niedługo. Wszystko to sprawia, że pora pomyśleć o łatwych i nie męczących rarytasach na świąteczny stół i ponury zimowy wieczór. Smacznego!

Ciasto wiewiórka

Składniki

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3 duże, kwaśne jabłka

Sposób przyrządzenia

1. Jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, sodą i proszkiem, dodać olej.
2. jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do ciasta dodać jabłka i orzechy. Przełożyć do formy natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Piec w 200 stopniach 30 min.

Pozdrawiam,
Admin  
jarek13, 2011-08-07 10:20:10
To trzeba będzie to w try miga wypróbować.  ;-)





-------------------------------
http://www.kolonie-letnie-obozy.eu
[Kategorie][Tematy][Statystyka][Zaloguj się]do góry>> 
Wyszukiwarka:
  fraza:     wśród wpisów:      
 w polu:
   autor   tytuł wpisu   treść  
UWAGA: Redakcja nie odpowiada za treść wygłaszanych opinii.
Zastrzegamy sobie prawo do usuwania wpisów bez podania przyczyny

LEGENDA:
Wpisy mogą robić tylko zalogowani
Dyskusja zakończona
katalogi PROLIB
Moodle ibuk
Dostępne publikacje
katalogi PROMAX Bazy danych
BIP
elektroniczna biblioteka pedagogiczna
edupolis
ostatnia aktualizacja:
2018-11-13 14:31:00

Biblioteka Pedagogiczna

im. gen. bryg. prof. Elżbiety Zawackiej w Toruniu
 ul. Dąbrowskiego 4, 87-100 Toruń
Tel/fax: 056 6539756

 email: biblioteka@bptorun.edu.pl

Godziny otwarcia od poniedziałku do piątku

10:00 - 19:00, soboty: 10:00 - 15:00

 

 

Projektowanie stron Toruń