plen
FORUM
[Kategorie][Tematy][Statystyka][Zaloguj się]na dół>> 
Wyśmienite przepisy naszych uczestników kursu komputerowego
magda_admin, 2009-12-08 10:30:33
Z ogromną radością przedstawiam wszystkim przepisy kulinarne zdobyte od naszych kursantów szkolenia komputerowego. Ujawniali nam swoje wybitne talenty kulinarne podczas przerw między nauką ku naszej ogromnej przyjemności. Przy wpisywaniu na forum przepisów zachowujemy oryginalną formę treści. Dziękujemy wszystkim za poświęcony czas i umilenie naszych zajęć!


Rewelacyjne ciasteczka Pani Kaliny

Przepis:

1/2 mąki tortowej (może być inna)
1/3 kostki "Palmy" + 2 łyżki dobrego masła + 1 łyżka smalcu

Tłuszcz posiekać nożem razem z mąką i posolić (1/2 płaskiej łyżeczki). Oddzielnie utrzeć 2 żółtka z 3/4 szklanki cukru, 1/4 cukru pudru, 1/4 proszku do pieczenia i dodać śmietanę 12 % (lepsza 18 procent) - tyle ile pozwoli to na wymieszanie i wchłonięcie w mąkę (ok. pół kartonika). Bardzo dobrze wymieszać ręcznie (ciasto powinno być gęste) i włożyć na 5-10 minut w celu schłodzenia do zamrażalnika. Następnie podsypać mąką i wałkiem rozwałkować na wysokość 4-5 mm. Wykrawać foremką lub kieliszkiem.
Wykrojone ciastka maczać w białku i nakładać na blachę, a następnie nakładać małe ilości konfitur z jagód (mogą być maliny, jeżyny, wiśnie lub inne owoce).
Smacznego!
Ps. Piec w rozgrzanym piekarniku (ostrożnie) nastawiając na skali 4-6 lub na 180-200 stopni C.


Królewski torcik "Nalewkowa Fantazja" Pani Teresy i Eleonory

Przepis:

Biszkopt upieczony w/g własnego uznania - ewentualnie kupiony.
Krem: owoce po zlaniu nalewki np; z aronii, czarnej porzeczki. Miksujemy i łączymy z roztartym kawałkiem masła oraz budyniem i cukrem pudrem. Otrzymanym kremem przekładamy pokrojony biszkopt wcześniej nasączony mocną kawą.
Cały torcik pokrywamy polewą czekoladową lub tym samym kremem i dekorujemy dowolnie (migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy itp.)

Uwagi:
Szczególnie ważny do torciku dobór towarzystwa (ewentualnie ciekawej lektury z Biblioteki Pedagogicznej) oraz kawa z ekspresu i kieliszek wspomnianej wyżej nalewki.
W przypadku niechęci do działalności kulinarnej można się zadowolić kawą z nalewką i towarzystwem - no może, jeszcze paczką herbatników.

Życzymy miłych chwil!
[Kategorie][Tematy][Statystyka][Zaloguj się]do góry>> 
Wyszukiwarka:
  fraza:     wśród wpisów:      
 w polu:
   autor   tytuł wpisu   treść  
UWAGA: Redakcja nie odpowiada za treść wygłaszanych opinii.
Zastrzegamy sobie prawo do usuwania wpisów bez podania przyczyny

LEGENDA:
Wpisy mogą robić tylko zalogowani
Dyskusja zakończona
katalogi PROLIB
Moodle ibuk
Dostępne publikacje
katalogi PROMAX Bazy danych
BIP
elektroniczna biblioteka pedagogiczna
Organem prowadzącym dla Biblioteki Pedagogicznej im. gen. bryg. prof. Elżbiety Zawackiej jest Samorząd Województwa
Kujawsko-Pomorskiego
ostatnia aktualizacja:
2017-11-15 09:27:23

Biblioteka Pedagogiczna im. gen. bryg. prof. Elżbiety Zawackiej w Toruniu
 ul. Dąbrowskiego 4, 87-100 Toruń
Tel/fax: 056 6539756 email: biblioteka@bptorun.edu.pl
Godziny otwarcia od poniedziałku do piątku 10:00 - 19:00, soboty: 10:00 - 15:00

 

Projektowanie stron Toruń